top of page

הוראות להגשת הצעות לעבודות-גמר ולהכנתן

 

    

  • ההצעות לעבודות-גמר יוכנו במהלך כיתה י"א ויוגשו לאישור עד ל-31.01.2016 עבודות אלה יוגשו להערכה בכיתה י"ב – בסוף שליש א' 31.12.2016 . את תיקון ההצעות יש להשלים עד לסוף חודש מאי 2016

  • עבודת הגמר היא בת 5 יח"ל(מעמדה בתעודת-הבגרות הוא בהתאם לבחירת התלמיד ולחובת ההיבחנות במקצוע).ריכוז מלוא הכללים והנהלים לטיפול בעבודות-הגמר מצוי בחוברת "עבודות-הגמר" שיצאה לאור ע"י הפיקוח על עבודות-הגמר, אב תשנ"ג / אוגוסט 1993.

  • תלמיד רשאי להגיש הצעה לעבודה אחת ,בלבד.

  • הגשת בקשה להכנת עבודת-גמר נעשית באמצעות המערכת האינטרנטית "מערכת עבודות הגמר", בליווי הצעה מפורטת (בקובץ word). באחריות מרכז עבודות הגמר בבי"ס.

  • הכנת ההצעה והעבודה יהיו בהנחייתו האישית של מנחה אקדמי, חוקר מומחה לנושא בו עוסקת העבודה, בעל ניסיון מחקרי בו ,ובליווי ומעורבות של מורה מלווה בית-ספרי (מרכז עבודות-הגמר) – לכל אורכו של תהליך.

  • המנחה המקצועי, יסייע בהכנת ההצעה ובגיבושה. ההצעה תוגש ,רק לאחר שהמנחה המקצועיעיין בה, העיר עליה ומצא אותה ראויה להגשה. אין להגיש לעיוננו הצעה שהוכנה ללא הדרכה של מנחה המקצועיושלא אושרה על ידו כראויה להגשה (אין לחתום בשמו של מנחה!).

  • ההצעות יוגשו לעיון ולחוות-דעת הפיקוח, לאחר שנדונו ואושרו על ידי ועדה בית-ספרית ונמצאו ראויות להגשה.

  • בעת הגשת ההצעה חובה לציין את המקצוע בו נערכת העבודה ואם יש כוונה להכינה כ"עבודה בחירה" או כ"עבודה צמודה" (כמחליפה של אחת מחובות ההבחנות).על תלמיד המבקש להכין לציין ,עם הגשת ההצעה, את הפרטים הבאים: ההיקף אותו לומד התלמידואת הציון שלובמקצוע, עד למועד הגשת הבקשה להכנת עבודת-גמר. ללא פרטים אלה לא תתקבל ההצעה. ש להקפיד על הדיוק של פרטים .פרטים לא מדויקים יביאו לפסילת ההצעה ותמנע מהתלמיד הזכות להכין עבודת-גמר.המכינים עבודת גמר "צמודה" יקפידו לעמוד במלוא התנאים להכנתה (כולל הישגים לימודיים מתאימים: ציון "טוב", לפחות, במקצוע - ועמידה במלוא המטלות הלימודיות-הכיתתיות במקצוע). פרטים נוספים ראו בחוברת ההנחיות ובאתרנו.

  • יש להכין את ההצעה ולערוך אותה עפ"י נקודות המפתח (כולן!), ההתייחסות אל נקודות המפתח תהיה עניינית-מקצועית. ההצעה תהיה מנוסחת היטב, תמציתית, בהירה, עניינית ומבוססת (יש להימנע מכתיבה ארוכה שלא לצורך). ההצעה תוכן ותכתב ע"י התלמיד (בליווי והדרכה של המנחה האקדמי).

  • ההצעה תהיה, כמקובל, על-פי מבנה-הדעת של המקצוע (הדיסציפלינה המדעית) אליו שייכת העבודה.

  • ההצעה המפורטת תוכן עפ"י נקודות-המפתח הבאות:

(להכנת ההצעה יש להקדים עבודת-עיון והכנה מעמיקים!!)

א. המקצוע

ב. נושא העבודה

ג. מטרת העבודה

ד. הצגת הבעיה / הטיעון המועלה לדיון / לבדיקה

ה. הצגת הבסיס העיוני / התיאורטי ממנו עולות שאלות המחקר ועליו מתבססת דרך המחקר.יש להתייחס לספרות המקצועית הרלוונטית הקיימת בנושא ולעגן בה את הדברים, תוך אזכור כמקובל בסקירות ספרות בעבודות מדעיות (אין זו הצגה טכנית של פריטי ספרות). עבודת הגמר אינה עבודת-סיכום של חומר, אלא עבודה מחקרית – בהתאם לכך יש להכין את הסקירה התיאורטית.

ו. פירוט עיקריו של ההיבט המחקרי / המעשי של העבודה.

יש להציג מערך מחקר שיטתי התואם את התחום-המדעי בו נערכת העבודה ובהתייחס לשאלות-המחקר וה            השערות שהוצגו (לא רשימה טכנית של פעילויות).

ז. רשימת פרקי העבודה – ראשי פרקים ממוקדים וממצים המתייחסים לבעיית המחקר, תוכן הצעה   והמחקר, א            ותו יערוך התלמיד. אין אלה ראשי פרקים טכניים-פורמליים.

ח. רשימת הספרות עליה תתבסס העבודה (רשימה ארעית).

ברשימה יוצגו מאמרים מדעיים עדכניים וספרות מקצועית-מדעית עליהם יתבססו המחקר והעבודה והם מהווים את התשתית המקצועית להכנת ההצעה .

רשימת הספרות היא חלק בלתי נפרד של ההצעה. לא ניתן להגיש הצעה שאיננה מבוססת על ספרות מקצועית מתאימה. הפריטים יהיו רשומים במדויק, כמקובל ברישום מדעי. הרשימה תכלול רק פריטים רלוונטיים. אזכור המקורות בגוף ההצעה יהיה כמקובל בעבודות מדעיות. אציקלופדיות, ספרי לימוד וספרי עזר למורה יכולים לשמש כקריאה מקדימה להכנת ההצעה, אין הם מהווים ספרות מקצועית מתאימה להכנת עבודת גמר.

אתרי אינטרנט לכשעצמם אינם פריטי ספרות מקצועית

כשמובאים פריטי ספרות מן הרשת (אינטרנט) יש לבדוק את טיבם והתאמתם ולציין: מה הובא, ע"י מי נכתב, מתי  והיכן. אזכורם בגוף ההצעה יהיה, גם הוא, כמקובל. אין להעתיקם כלשונם לגוף ההצעה ו/או העבודה.

ט. פרטים על מנחה העבודה:

שם מלא, תואר אקדמי, תחום ההתמחות, מקום העבודה, תפקיד ותחום-עיסוק

חובה לציין פרטים אלה במלואם, גם, בהצעה המפורטת המוגשת כקובץ word

י. לוח זמנים להכנת העבודה

 

  • חובה להקפיד על עצמאות העבודה של התלמידים בעת הכנת ההצעה (כולל כתיבה עצמאית של ההצעה וקריאת הספרות המקצועית שבבסיסה) ובכל שלבי העבודה ומרכיביה. אי-הקפדה על עצמאות עבודה תביא לפסילת ההצעה ולמניעת האפשרות להכין עבודת-גמר. עבודות שלא תהיה בהן הקפדה מלאה על עצמאות העבודה של התלמיד, לכל אורך תהליך ההכנה ולדיוק בפרטים המדווחים על התלמיד ולימודיו – ייפסלו!

  • תיקון ההצעה והגשתה מחדש לאישור הוא תנאי לקבלת אישור להגשת העבודה להערכה ההצעות עם ההערות לתיקון יועברו לבתי-הספר באמצעות המערכת האינטרנטית, בלבד האישור להצעה יינתן, גם הוא, באמצעות המערכת האינטרנטית.

              תלמיד שנתבקש לתקן את הצעתו (כולה או מקצתה) חייב לעשות זאת על-פי ההערות וההנחיות המקצועיות בהנחייתו  של המנחה המקצועי. ללא התיקון וההתייחסות לכל ההערות ודרישות הפיקוח  לא תאושר ההצעה. בתיקון יש להקפיד על עמידה בלוח הזמנים – ולא ההצעה תדחה.

  • הגשת ההצעה המתוקנת לעיון הפיקוח (כולל תיקון, שינויים, החלפת נושא/תחום או מנחה) תהיה באמצעות המערכת האינטרנטית, בלבד.

  • תיקון ההצעה (כמו גם הכנתה) ייעשה על-ידי התלמיד (בהדרכת המנחה המקצועי). אין להגיש תיקוןשהוכן ע"י המנחההמקצועי או מורה בבית-הספר, או כמכתב הבהרה שלהם.

  • הגשת התיקונים תהיה בצורה מסודרת וברורה – תוך התייחסות לכל ההערות לתיקון.

  • כשנדרש תיקון להצעה יש להקפיד ולתקנה בתוך חודש ימים (!), עפ"י ההנחיות. תיקון שלא יעשה בפרק זמן זה – לא יתקבל (אלא אם צוין מועד אחר, ע"י הפיקוח על עבודות-הגמר).

  • יש להשלים את הטיפול בהצעות ותיקונן עד ל-– 31.5.2016.

                אין להמתין לחופשת הקיץ לטיפול בהצעות ותיקונן.

  • עם קבלת האישור להצעה, יש לשים לב, אם העבודה אושרה עפ"י המעמד המבוקש (בחירה / צמודה) ובתחום-הדעת בו מבקש התלמיד להכין את עבודתו (והתאמת העבודה לתחום).

  • לא ניתן לשנות את מעמד העבודה ותחום הדעת (המקצוע)בשלב ההערכה (או הערעור) ולאחר מתן הציון.

  • הערכת העבודה תהיה עפ"י גרסת ההצעה (האחרונה והמתוקנת) עפי"ה ניתן האישור להגשת העבודה.נוסח ההצעה יובא לידיעת המעריך. עבודה שלא תמצא הולמת להצעה – לא תוערך.

     

  • עבודת-הגמר והצעתו של התלמיד ישמשו כחומר לימודי. משרד החינוך, יהיה רשאי להשתמש בהן ככל שימצא לנכון.

bottom of page